Çerez Örnek

Etkinlik

                

MÜZEDE ATÖLYELER BAŞLADI !
EGESEM ve EÜ Etnografya Müzesi işbirliği ile “Maddeye Mana Vermek” adıyla geleneksel el sanatları atölyeleri çalışmaları başlatılmıştır. Müze’nin nesne merkezli yapısının birey merkezli hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilmekte olan atölyelerin hedefi, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesini tanıtarak, geleneksel el sanatlarıyla ilgili farkındalık yaratmaktır. Müze ziyaretçilerini ve genç kuşakları, geleneksel el sanatı ustalarıyla bir araya getiren atölyeler, katılımcıların geleneksel el sanatlarını deneyimlerine olanak sunmaktadır. Şu anda 3 atölyeyle başlayan uygulama, başta Ege Üniversitesi akademisyenleri olmak üzere geleneksel el sanatlarıyla ilgili ustaların talepleri doğrultusunda çeşitlendirilecektir.

Geleneksel Bez Bebek Atölyesi
27 Mart 2019 tarihinde ilki gerçekleştirilen atölyede geleneksel kıyafetlerle bez bebekler yapılmıştır. Banu Kurt tarafından yürütülmekte olan atölyede yün ve geleneksel kumaşlar kullanılmakta ve katılımcılar tarafından farklı yöre ve bölgelere ait bebekler üretilmektedir.  Bu atölyenin;  “Anne-Çocuk Atölyesi” adıyla çocuklar için,  İzmir’deki konsolosluklarda çalışan yönetici kadınlar için ve dezavantajlı gruplar için de yapılması planlanmaktadır.

                                         

EGEYSAD Başkanı Erdal Durmaz, Başkan Vekili Faruk Hanoğlu, Ayakkabıcılar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Güven, Genel Sekreter Cesur Türken Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi' ne ayakkabı yapım malzemeleri bağışladı.

Ege Üniversitesi bünyesinde oluşturulan, Anadolu ve Balkanlarda yaşayan Türklerin kültürlerini yansıtan Etnografya Müzesi büyük ilgi görüyor. 


Müze yeni katkılarla da büyüyor. Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) üyelerinin bağışladıkları tarihten günümüze ayakkabı yapımı ile ilgili malzemeler müzede ayrı bir bölümde sergilenmeye başladı. EGEAYSAD yönetimi mesleklerinin bu tür bir mekanda yaşayacak olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Geçmişten günümüze ayakkabı yapımında kullanılan malzemelerin sergilenmeye başlanması nedeniyle EGEAYSAD yöneticileriyle bir araya gelen Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Cengiz Aydın "yaşayan müze projesine" bir yenisini daha eklediklerini söyledi. Aydın, amaçlarının gelen ziyaretçilerin Türk tarihiyle tam anlamıyla kucaklamaları için gerçek bir atmosfer yaratmak olduğunu EGEAYSAD'ın bu bölüme kundura, çarıklar ve kundura yapımı için gerekli araç ve gereçleri bağışladığını dile getirdi.

ATÖLYE HAVASI YARATILDI

EGEYSAD Başkanı Erdal Durmaz, Başkan Vekili Faruk Hanoğlu, Ayakkabıcılar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Güven, Genel Sekreter Cesur Türken getirdikleri malzemeleri kendi elleriyle yerleştirdiler. Ayakkabı yapımında kullanılan tüm malzemeler, kunduracının çalışırken giydiği kıyafetler cansız manken üzerinde sergilendi. Tam bir atölye havası yaratıldı. Tüm malzemelerin görevlerini anlatan EGEAYSAD Başkanı Erdal Durmaz, müzenin bir bölümünde sergilenen bu tarih kokan malzemelerin bazılarının isimlerinin Rumca olarak bilindiğini dile getirdi. Dernek adına bağışlanan malzemeler arasında kapsül sıkma makinesi, işlenmiş deri, birçok eski ayakkabı tabanı(tahta kalıplar) deriyi kalıba göre kesmeye yarayan mostro, ayakkabı yüzünün yapılması için kullanılan dalanya, kerpeten ve çekiç gibi malzemelerin yanı sıra eski masa ve sandalyede bulunuyor. 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ